Název: | Mňaminky od maminky |
Autor: | Tvrdá Alena |
Nakladatelství: | Nová Forma,s.r.o. |
Rok vydání | 2012 |
Žánr | Kuchařka |
ISBN | 978-80-7453-249-8 |
Počet stran | 103 |
Vazba | tvrdá – lepená vazba s tuhými deskami a laminací |
Formát | A5 – formát 148x210 mm |
Cena | 385,- |
E-shop | www.stahujknihy.cz |
Ukázka z knihy
Polévky
Rady k polévkám:
- vývar ? nemáme-li dáme vodu, můžeme přidat 2 kostky bujonu
- vývarové polévky - maso má mít pokojovou teplotu a vkládáme
ho do studené vody
- jíška - lepší je z másla, olej nevadí, nejlepší je zahustit bramborem
( uvaříme 2 střední brambory, rozmixujeme s trochou vývaru z polévky a vložíme zpět )
-dává se studená jíška do vroucí polévky
- zavářky - je lepší vařit zvlášť, pak vkládat do talíře, nezakalí vývar
- zavářky /nudle, drobení/ - skladujeme v papírovém sáčku
- bylinky - petrželka, pažitka - přidáme čerstvé nebo sušené
- brambory a kyselé zelí - nejprve uvaříme brambory, pak dáme zelí, brambory by jinak ztvrdly
Všechno množství surovin je na 2l hrnec.
Polévka Boršč
Suroviny:
75g vepřového masa, 75g hovězího masa, 75g uzeného masa / ostrá klobása, 75g kuřecího masa, 100g hlávkové zelí / kyselé zelí,
100g červené řepy, 1 cibule, 2 brambory, 1 mrkev, 1 zakysaná smetana, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, Maggi,1 lžíce oleje
Postup:
Zpěníme nakrájenou cibuli na oleji, přidáme maso, osmahneme, zalijeme vodou a vaříme s kořením. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zeleninu a uvaříme. Můžeme zahustit jíškou ( nedělám )
a okořeníme. Do talíře na polévku vložíme 1 lžíci zakysané smetany.
Vylepšení:
-nemusí být tolik druhů masa, stačí 1 druh ( 3x75g ) a klobása